Červená řepa

Červená řepa

Červená salátová řepa je podzimní a zimní kořenová zelenina. Jedná se o dvouletou rostlinu. Konzumuje se hlavně kořenová bulva, která je charakteristická svým tmavě fialovým zbarvením. Pěstuje se v mnoha tvarech u nás převážně kulaté.

Pochází ze Středomoří a pobřeží Atlantiku.

Použití: 

Konzumuje se hlavně spodní kořenová část (bulva), ale i listy jsou jedlé. Používá se převážně na saláty, do polévek, k nakládání nebo také do zeleninových jídel.

Vaření: červenou řepu omyjte a vařte cca 50 min. Ke konci vaření vpichem zkontrolujte zda je dostatečně měkká.

Zdraví: 

Má vysoký obsah vitamínu C a betainu, který brání kornatění tepen. Obsažený křemík posiluje vazivové tkáně a kůži.

Nákup: 

K dostání je od září do března. Při výběru upřednostněte menší kusy, mají více šťávy a jsou rychleji uvařené.

Skladování: 

Před uskladněním červenou řepu nemyjte. V ledničce vydrží cca 14 dní.