Červená řepa
Červená salátová řepa je podzimní a zimní kořenová zelenina. Jedná se o dvouletou rostlinu. Konzumuje se hlavně kořenová bulva, která je charakteristická svým tmavě fialovým zbarvením. Pěstuje se v mnoha tvarech u nás převážně kulaté.
Pochází ze Středomoří a pobřeží Atlantiku.
Konzumuje se hlavně spodní kořenová část (bulva), ale i listy jsou jedlé. Používá se převážně na saláty, do polévek, k nakládání nebo také do zeleninových jídel.
Vaření: červenou řepu omyjte a vařte cca 50 min. Ke konci vaření vpichem zkontrolujte zda je dostatečně měkká.
Má vysoký obsah vitamínu C a betainu, který brání kornatění tepen. Obsažený křemík posiluje vazivové tkáně a kůži.
K dostání je od září do března. Při výběru upřednostněte menší kusy, mají více šťávy a jsou rychleji uvařené.
Před uskladněním červenou řepu nemyjte. V ledničce vydrží cca 14 dní.
Podělte se s ostaními o Vaše oblíbené pochoutky na e-vareni.cz.
Nejaktivnější uživatelé
Uživatel | Vařeček |
---|---|
irenka | 975 |
Vegetus | 162 |
Mnamka | 26 |
hela | 25 |
peperinky | 25 |