Avokádo

Avokádo

Hruškovec přelahodný je tropický strom, jehož plody nazýváme avokádo.

Plody jsou hruškovitého tvaru a jsou dlouhé od 7 do 20 cm, s hmotností od 100 g až do 1 kg. Uvnitř avokáda je tvrdá kulatá pecka o velikosti 3 až 5 cm. Má řadu odrůd s různým zbarvením slupky, od zelené až po temně hnědou. Avokádo má ze všech druhů ovoce nejvyšší přirozený obsah tuku, cca 10-15%. Jedná se převážně o nenasycené mastné kyseliny a je tak výbornou alternativou k živočišným tukům.

Použití: 

Avokádo rozpůlíme okolo pecky, zatočíme a vyjmeme pecku. Lžičkou vydlabeme dužinu, kterou ihned zakapeme citrónem, aby nezhořkla a neztmavla. Dužina se používá především jako náhražka másla. Můžeme ho použít na přípravu pomazánek, předkrmů, salátů atd.

Zdraví: 

Podporuje duševní svěžest, soustředění, tvorbu červených krvinek a mírní menstruační bolesti. Napomáhá hubnutí a lepšímu využití bílkovin. Je ideálním zdrojem bílkovin pro těhotné a kojící ženy.

Nákup: 

Kupujeme jen plody, které nemají velmi měkká místa nebo tmavé skvrny. Často se prodávají plody tvrdé a nezralé. Nezralé avokádo je hořké.

Skladování: 

Doma můžeme nechat avokádo dozrát. Stačí ho zabalit do papírového sáčku a nechat 2-3 dny při pokojové teplotě. Zralé avokádo je na omak měkké. Pokud je již zralé, můžeme ho uložit do lednice.