Svíčková na smetaně
Suroviny
hovězí maso-falešná svíčková
|
1 kg
|
slanina
|
5 dkg
|
Halali
|
640 g
|
3 ks.
| |
petržel
|
1 ks.
|
celer
|
0,25 ks.
|
1 ks.
| |
hladká mouka
|
2 pol.lž.
|
8 ks.
| |
pepř černý celý
|
10 ks.
|
3 ks.
| |
tymián
|
0,5 čaj.lž.
|
cukr krystal
|
2 pol.lž.
|
1 čaj.lž.
| |
ocet
|
1 pol.lž.
|
voda
|
600 ml
|
3 dcl
| |
olej slunečnicový
|
2 pol.lž.
|
Hovězí maso si omyji, odblaním a prošpikuji slaninou, nakrájenou na proužky. Nemusím použít celých 5 dkg, co zbyde, přidám do pekáče k zelenině. Nesolím ani nepepřím.
V kastrůlku si svařím nálev - 600 ml vody, koření, ocet, sůl, cukr a nechám vychladnout.
Kořenovou zeleninu oloupu, omyji a nastrouhám na hrubém struhadle, cibuli nakrájím na kolečka.
Maso vložím do pekáče, přidám halali i s nálevem, nastrouhanou koř. zeleninu, cibuli, popřípadě zbytek slaniny a zaliji studeným nálevem s kořením. Maso musí být v zelenině pěkně obalené i z vrchu. Takto to nechám naložené v lednici dva dny. Je dobré svíčkovou po prvním dnu v láku otočit.
Po dvou dnech vyndám maso, očistím od zeleniny na teflonové pánvi na malém množství oleje zprudka osmahnu, aby se zatáhlo. Vrátím zpět do pekáče a peču v troubě na 180 stupňů 2 - 3 hodiny až změkne. Občas obrátím a hlídám, aby se mi nevyvařila voda a nespálila zelenina. Jestli-že se voda vyvaří a maso ještě není měkké, podliji.
Hotové měkké maso vyndám a zabalím do alobalu, aby neokoralo a neochladlo. Pekáč dám na plotýnku, přivedu do varu, zahustím smetanou ve které jsem rozkvedlala hladkou mouku a krátce povařím. Podle chuti ještě osolím a osladím. Pak ponorným mixerem rozmixuji a ještě prolisuji přes jemné síto. Jestli-že je omáčka moc hustá, rozředím podle potřeby mlékem. Maso nakrájím na plátky, můžou se vložit do omáčky, nebo je prohřát v mikrovlnné troubě. Hotovou omáčku přihřeji ve vodní lázni (hrnec s omáčkou dám do většího hrnce s vodou), aby se nepřipalovala. Tak jí ohřívám i druhý den. Podávám s houskovým knedlíkem a na maso dám kopeček naložených brusinek.
Když do svíčkový nedávám halali, přidám do nálevu o jednu lžíci octu víc a použiji i víc kořenové zeleniny. Při dávkování zeleniny dávám nejvíc mrkve a nejmíň celeru.Může se také použít zmrazená zeleninová směs pod svíčkovou.
Podělte se s ostaními o Vaše oblíbené pochoutky na e-vareni.cz.
Nejaktivnější uživatelé
Uživatel | Vařeček |
---|---|
irenka | 975 |
Vegetus | 162 |
Mnamka | 26 |
hela | 25 |
peperinky | 25 |
Komentáře
Poslat nový komentář